Nina Koerner Raj, Vasanth Raj og sønnen Jake får besøg af præst Torben Tramm. Han ringer på døren hos nybagte forældre for at ønske tillykke. Foto: Sacha Kondrup.
Torben Tramm er præst i det vestlige Aarhus og besøger nybagte forældre med et smil og en børnebibel under armen
I Helligåndskirken i det vestlige Aarhus har præsterne gennem de seneste år afprøvet noget nyt. De besøger personligt alle folkekirkemedlemmer i sognet, når de har fået et barn. Ideen opstod som en reaktion på, at fødselsanmeldelser blev digitaliseret, så lokale borgere ikke længere kom forbi kirkekontoret for at anmelde en fødsel. Det betød, at kirken mistede en vigtig kontaktflade med borgerne. Derfor besluttede præsterne sig for at generobre noget af det, de havde mistet og genskabe kontakten til de lokale folkekirkemedlemmer.
Det var dog ikke en nem beslutning, fortæller Torben Tramm, der er sognepræst i Helligåndskirken:
- Vi tænkte: ”kan man nu gøre det eller bliver det for Jehovas vidner-agtigt?”. Men vi blev enige om, at det kunne vi godt, så længe mindst den ene af forældrene er medlem at folkekirken. Dåben er en anledning til at komme ud og sige: ”Hej, og tillykke med jeres barn. Jeg er præst i den lokale kirke, og her har I materiale om hvordan og hvorledes”.
Erfaringen viser dog, at langt de fleste forældre er positive overfor besøget. Det er en Win win, mener Torben Tramm, der opfordrer sine kolleger til at komme ud af busken. Men også til at forberede sig, for i Helligåndskirken tager man ikke tomhændet på besøg.
Når et nybagt forældrepar har sendt deres anmeldelse om fødsel til Helligåndskirken, pakker kirkekontoret en pakke, som præsterne går ud med sammen med en personlig lykønskning. Håbet med denne tilgang er, at der er flere, som vil opleve en positiv kontakt med kirken. Hvis denne nyskabte, positive kontakt kan aflæses af dåbstallet, er det kun en bonus for Torben Tramm. Dåbstallet er ikke hans motivation for at opsøge forældrene. Formålet er først og fremmest at etablere en kontaktflade med forældrene, skabe kendskab til kirken og fortælle om Helligåndskirkens mange tilbud til børn og familier.
Et af de forældrepar som Torben Tramm har besøgt er Nina Koerner Raj og Vasanth Raj. De er sidst i 20’erne og har fået deres første barn, sønnen Jake. De blev glade for at få besøg af den lokale præst, som de ikke kendte i forvejen. Faktisk anede de ikke, hvilken kirke de tilhørte. Derfor blev Nina Koerner Raj positivt overrasket, da Torben Tramm kiggede forbi. Nina Koerner Raj kunne fornemme, at Torben Tramm nød at være på besøg, og det smittede af på de nybagte forældre, så de midt i alt rodet og det beskidte tøj kunne slappe af og få en god snak. Oven i købet på Hindi!
Vasanth Raj kommer fra Indien, og det første, der gjorde indtryk hos forældrene, var, at deres nye præst talte hindi. Torben Tramms kone er halv indisk, og Nina Koerner Raj bed mærke i, at han var meget åben og delte ud af sit eget liv. Det føltes godt, og de talte blandt andet om tamilske navne, og om hvilket navn sønnen Jake skulle have. Den åbne dialog fik Nina Koerner Raj og Vasanth Raj til at føle, at de kendte præsten lidt bedre allerede efter kort tid:
- Jeg tænkte, at det var sødt af præsterne, at de kom hjem til os. Jeg synes, at det var en god service. Jeg havde regnet med, at jeg skulle sende en mail. Sådan er det herhjemme i Danmark, man skal altid sende en mail, og du møder aldrig et andet menneske. Jeg følte, at mødet med Torben var meget personligt, fordi han er en meget åben person, og han fortalte om sin familie. Det var rigtigt dejligt.
Jake blev døbt d. 30 april 2017 i Helligåndskirken. Det var han også blevet, hvis Torben Tramm ikke var kommet på besøg, for Vasanth Raj havde et stærkt ønske om at få sønnen døbt. Men nu blev det en anden oplevelse, fordi både Nina Koerner Raj og Vasanth Raj følte, at de var blevet budt velkomne i kirken allerede inden dåben. Og efter dåben har parret igen besøgt kirken:
- Torben inviterede os et arrangement i pinsen. Før ville jeg nok have følt at, nu var Jake døbt og det var det. Jeg kan med sikkerhed sige, at jeg ikke ville have taget til arrangementet, hvis ikke jeg havde mødt Torben, og han havde inviteret os, fortæller Nina Koerner Raj
Det personlige i mødet med kirken betyder noget for Nina Koerner Raj, og hun var glad for et tilsendt håndskrevet kort om babysalmesang og at de modtog en håndstrikket dåbsklud ved dåben.
Torben Tramm er heller ikke i tvivl om, at mødet mellem mennesker og en personlig tilgang gør en forskel. Langt de fleste forældre, som han besøger, er positive, og flere inviterer ham indenfor. Det vigtigste er dog ikke at virke anmassende, men at være smilende og imødekommende, fortæller Torben Tramm:
- Det er ikke sådan, at vi sætter en fod i døren og tvinger os ind. Det er heller ikke alle gangene, man kommer ind, overhovedet, tit står man bare og får en snak i døren, og det er det, men det er også udmærket. Så har man fået sat ansigt på hinanden, og det synes vi er super vigtigt, at kirken får et ansigt.